Top 5 Nederlandse Films aller tijden

Met al dat Hollywoodgeweld zou je haast vergeten dat er in Nederland ook prachtige films gemaakt worden. We gaan de vijf leukste, beste en mooiste Nederlandse film op een rijtje zetten. En omdat er natuurlijk veel meer dan vijf goede titels te bedenken zijn moet je deze lijst zien als een beginpunt, niet het einde!

 

1 – Flodder (1986)
Dick Maas is misschien wel de meest “Amerikaanse” filmmaker van Nederland, en met Flodder maakte hij een snelle comedy met een aantal legendarische typetjes en onvergetelijke uitspraken. Daarna volgde nog twee films en een populaire televisieserie.

 2 – Spoorloos (1988)
Deze film was gebaseerd op het boek van Tim Krabbé en is ongelofelijk spannend terwijl er eigenlijk helemaal niet zoveel lijkt te gebeuren. Regisseur George Sluizer maakte zelf de Amerikaanse remake die een stuk minder spannend was.

 3 – Zwartboek (2006)
Oorlogsfilms genoeg in Nederland, en in 2006 liet Paul Verhoeven zien dat het genre nog steeds niet uitgeput is (en hij trouwens ook niet). Carice van Houten bewijst weer waarom zij internationaal in hoog aanzien staat als actrice, en de hele film straalt kwaliteit en vakmanschap uit.

4 – Minoes (2001)
Nederlands filmmakers blijken uitstekend overweg te kunnen met jeugdfilms die niet “kinderachtig” zijn. Minoes is wat dat betreft een perfect voorbeeld; een verhaal van Annie M.G. Schmidt, een productie van de Bos familie en rollen van Carice van Houten en Theo Maassen.

5 – Fanfare (1958)
Nostalgie voor één, oubollig voor de ander; de films van Bert Haanstra illustreren lang vervlogen tijden maar dankzij de uitgekiende cinematografie en het gevoel voor humor is “Fanfare” nog steeds een pareltje in de Nederlandse filmgeschiedenis.