Van huren naar downloaden of streamen

Er is ontzettend veel veranderd de afgelopen jaren op het gebied van films. De videobanden zijn vervangen door DVD’s die nu weer worden vervangen door Blu-Rays en de videotheken zijn allemaal langzaam aan het sluiten. Dit komt natuurlijk omdat alle films en series ook zeer makkelijk toegankelijk zijn via het internet, soms zelfs zonder te hoeven betalen en het allerbelangrijkste: terwijl we lekker lui op onze stoel kunnen blijven zitten!

De verandering

De verandering van films huren naar bijvoorbeeld downloaden is ontzettend soepel verlopen. Het gebeurde zo langzaam dat het gewoon gebeurd is. Het is bijna een feit te noemen sindsdien: de videotheek is gedoemd! Er zijn uiteraard nog een aantal videotheken over, maar waarom zou je daar nog naar toe gaan?

In de tijd van de videotheek was het allemaal wel een stuk romantischer. Je besloot een film te huren, misschien met je familie, alleen of die persoon die je toch stiekem heel leuk vond. Vervolgens ging je er heen met de fiets of de auto en stond je uren te zoeken naar die ene film die jou leuk leek om er vervolgens een paar euro (of zelfs gulden) voor te betalen. Eenmaal thuis kon je niet wachten om de film te bekijken, het was tijdelijk jou eigendom!

Tegenwoordig is dat toch anders. Je hoeft niet maar weg te gaan, maar kan gewoon lekker blijven zitten. Je hoeft niet meer uren te zoeken naar die ene film die echt geweldig was tussen alle films die misschien leuk zijn – je kan ze gewoon allemaal downloaden. Betalen is zelfs niet meer nodig, als je het via de illegale weg wilt doen. Vervolgens heb je de film op je schijf staan, maar kun je altijd besluiten wanneer je hem wilt kijken. Dat is een stuk minder romantisch, maar toch meer praktisch.

We leven in een tijdperk waar we meer willen. We willen leren, we willen zien en alles komt steeds meer binnen handbereik. Wat heb je liever? Eén film voor een week of duizenden voor de rest van je leven? Bovendien is de illegale weg een stuk goedkoper, wat veel aantrekkelijker is voor vrijwel iedereen. Mocht je er toch voor willen betalen, is er zelfs de mogelijkheid tot films streamen. Een dienst waar je een klein bedragje betaalt per maand en direct toegang hebt tot duizenden titels. Waarom zouden we nog naar de videotheek gaan? Misschien voor dat laatste stukje romantiek?